piątek, 30 sierpnia 2013

Ravioli z indykiem i parmezanem

 A dzisiaj przed Państwem włoskie ravioli z indykiem. Smacznego :)


Do przygotowania ravioli z indykiem potrzebujesz:
przepis na dwie porcje

Ciasto:
200 g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
szczypta soli
około 2-3 łyżek wody
Farsz: 
 ok. 250g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżka tartego parmezanu
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz

 
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Usypujemy z niej stożek, do którego wbijamy jajka i dodajemy sól. Z mąki, jajek i soli wyrabiamy ciasto.
W razie potrzeby możemy dodać wodę. Następnie z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w ściereczkę i odkładamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości. 
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mielone mięso i koperek i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Ciasto dzielimy na połowę i każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienkie i duże placki o podobnej wielkości. 
4. Na jednym z nich, w równych odstępach układamy kulki nadzienia wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy drugą połową ciasta, dociskając przestrzenie pomiędzy nadzieniem, tak aby ciasto się skleiło (dodatkowo ciasto można posmarować jajkiem :)). Radełkiem kroimy na kwadraty. Ps: Jeśli macie trochę czasu, ravioli najlepiej jest rozłożyć na podsypanej mąką ściereczce i pozostawić na 2 godziny - dzięki temu ciasto lepiej się sklei. 
5. Nasze ravioli gotujemy partiami przez 10 - 15 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Następnie odcedzamy. 
6. Gotowe ravioli posypujemy tartym parmezanem. Smacznego :)



wtorek, 27 sierpnia 2013

Dietetyczne mini serniczki, serduszka, czerwone porzeczki...

Ach te wakacje... I to właśnie przez nie, tak długo tu nie zaglądałam ;) Czas nadrobić wszystkie zaległości. Dzisiaj dietetyczne serniczki w kształcie serduszek z czerwonymi porzeczkami. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym nie napisała kilka słów na temat tych ostatnich ;)
Porzeczki są bardzo wartościowe pod względem składu chemicznego. Są bogate w wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W Polsce najczęściej uprawia się porzeczki czarne i czerwone. Mniej popularne są porzeczki białe. Owoce porzeczek są kwaśne, dlatego też najczęściej używa się ich do przetworów takich jak: dżemy, soki, wina czy galaretki - ze względu na dużą zawartość pektyn. Najzdrowsze, ponieważ najbogatsze w przeciwutleniacze są porzeczki czarne.
 Czerwone porzeczki posiadają właściwości prozdrowotne, głównie dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Cytryna - powszechnie uważana za najbogatszą w witaminę C, zawiera jej 50 mg/100g, natomiast porzeczki czarne - 183 mg/100g i czerwone 144 mg/100g. Poza tym porzeczki obfitują w prowitaminę A, sole mineralne i kwasy organiczne. Posiadają one właściwości moczopędne, oczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienie. Ich spożywanie zalecane jest w przeziębianiach, grypie czy anginie, a także w takich schorzeniach jak: reumatyzm, brak łaknienia, zapalenie dróg moczowych, choroby wątroby, zaparcia, kolki, migreny, choroby serca czy miażdżyca i wiele innych. 
Na koniec zostaje mi jedynie zachęcić Was do spożywania tych owoców, bo jak sami widzimy to samo zdrowie! Smacznego Kochani :)


Składni, których potrzebujesz do przygotowania mini sernicznków:

twarożek chudy śmietankowy 400g
4 białka
2 łyżki miodu lub słodzik lub brązowy cukier
1 laska wanilii
szczypta soli
oliwa do posmarowania foremek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: czerwone porzeczki, serek waniliowy homogenizowany


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
2. Twarożek odsączamy na sitku. Miksujemy go razem z miodem i laską wanilii.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy pianę z białek i proszek do pieczenia do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
4. Smarujemy foremki oliwą i wypełniamy je przygotowaną masą.
5. Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu babeczek nie wyjmujemy od razu, tylko zostawiamy je w wyłączonym piekarniku przez 10 minut.
6. Wierzch jeszcze ciepłych babeczek smarujemy serkiem i dekorujemy czerwonymi porzeczkami.
Smacznego :)

wtorek, 13 sierpnia 2013

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Sezon na marchewkę w pełni, a więc czas idealny na ciasto marchewkowe. Marchew - z pozoru pospolite warzywo leczy, upiększa i odmładza :) Jej korzeń bogaty jest w karoten, ale także potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także łatwo wchłaniany przez organizm wapń. Poza tym dostarcza miedzi, żelaza, magnezu oraz manganu. Karoten to pomarańczowo-żółty barwnik występujący w warzywach i owocach. Chroni on przed drobnoustrojami. Ma także działanie przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy. Jest prowitaminą witaminy A. Występuje głównie jako alfa- i beta-karoten. 
Jakiś czas temu ktoś z Was prosił mnie o "odchudzenie" ciasta marchewkowego :) I voilà - oto jego lżejsza wersja, bez grama białej mąki, cukru oraz 150g oleju (bo tyle najczęściej znajdziemy w tradycyjnym przepisie na to ciasto :))  Czy zdajecie sobie sprawę, że 150g oleju to dodatkowe 1326 kcal?


Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego:

400g drobno tartej marchwi
130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
30g orzechów włoskich
50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)
Do dekoracji: 
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
pół łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe

1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. 
3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
5. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut. 
7. W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy. 
9. Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami :)

Smacznego i słodkiego Kochani :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...